Haber Birimleri nedir?

Haber Birimleri, Ahali Gazetesi’ni var edenlerin oluşturduğu kendiliğinden gruplardır. Gazetenin çıktığı ilk günden beri zaten var olan gönüllü birlikteliklerdir. Bir günde alınan bir kararla değil, zamanla kendiliğinden oluşmuşlardır. Daha doğrusu varlıkları zamanla isimlendirilmiş, bu isimler ve birimlerin niteliği ise Gazete’nin 6. Sayısında kendini ortaya koymuştur. Birimlerin, zorlama ya da tepeden indirilmiş bir vahiyle değil de kendiliğinden ortaya çıkmıştır çünkü birimleri var eden kişilerin yaşamda esas aldıkları ilişki biçimi zorlama, iş bölümü ve itaate değil; gönüllülüğe, kendiliğindenliğe ve iş birliğine dayalıdır

Haber Birimleri Kaç tanedir?

Şimdilik 7 haber birimi var. Ama birimlerin sayısı ve alanı ihtiyaçlar doğrultusunda genişleyecek ve derinleşecektir.
Haber Birimleri neye göre isimlendirilmiştir?
Birimler isimlerini, yaşamdan ve ironiden alır. Aşağıda birimlerin niteliğini sıralarken kastettiğimizin ne olduğu daha açık anlaşılacaktır.

“Çingeneler fala inanmaz”.

Fala inanan çingene gördünüz mü siz hiç? Peki fal bakmayan çingene gördünüz mü? Biz hiç görmedik, göreni de duymadık. Bu paradokstan ilham alan birimimizin işi üst düzey dolandırıcılarla olacak. İnsanları göz göre göre kandıran, yalan söylemekten zerre kadar utanmayan, her türlü yöneticinin teşhiri bu birimin ilgisindedir. Çingenenin kendine has muzip üslubuyla ve uyanıklığıyla olayları irdeleyen bu birimin ciddi bir görevi de var aynı zamanda. “Yetmiş iki buçuk” uncu milletin lanetiyle diğer lanetlileri yani mültecileri selamladıktan sonra laneti gerçek sahiplerine iade etmek.

“Yavuz Belge”.

Adı üzerinde, belgemizin niteliği onun “yavuz” olması. Ece Ayhan ustanın o meşhur dizesindeki gibi “gerçeği ararken parçalanmayı göze almış” yüzlerden oluşuyor.Ve bu birim gerçeğin, sade ve sadece gerçeğin peşinde olacak.

“Yort Savul”

Bu birim büyük iddialar peşinde. Yavuz Belgenin kardeşi, can yoldaşı olacak bu birimimizin adı “Yort Savul”. Padişahların yolunu açmak için değil yolları tümden kapamak için yort savul!! Savulun heheyyyt!! Anarşistlerin varoluş imtihanları bu birimimizin konularının başında geliyor. Anarşinin bütün harfleriyle ve bütün vurgularıyla sonuna kadar ilgili olan bu birimimiz, anarşinin örgütlenmesinin anarşistliğe zeval getirmeyeceğini şiar edinmiş anlaşılan.

“Arıza Keçiler”.

Arıza Keçiler Haber Birimiz, esasında kürt dilinden geliyor. Kürdistanda bazı bölgelerde, özellikle Mardinde çobanlar sürüden ayrı takılan, başına buyruk keçilere “Bizına Ziyanok” derlermiş.
Ahali’nin Arıza Keçileri daha çok gündelik yaşamın detayları arasında görünmez kalan/kılınan otorite ve iktidarı deşifre etmekle uğraşır. Gündelik yaşam içinde sıradanmış gibi görünen ve sıradanlaşan faşizmi, salt yazıyla değil, Bu yönde eylem pratikleri ortaya koyarak iğdiş etmeye uğraşır

“Kurtdereli Mehmetler”.

Bu birimimizin ise tarihten bir hikayesi var.
Kurtdereli Mehmet pehlivan hızını alamayıp Avrupa’da memleket memleket, şehir şehir gezmek ve oraların pehlivanlarına meydan okumak için bir seyahate gidecekken yanına saraydan bir görevli teşrif edip Abdülhamit’in bir buyruğunu söylemiş.
“Zat-i Şahane’nin selamları var, Avrupa’da güreşirken tac ve tahtımın şerefini koruyarak güreş yapsın”
Bunun üzerine pehlivan şöyle gerine gerine, boynunu belini kütlete kütlete demiş ki “Zat-ı Şahane’nin tac ve tahtının olduğu kadar benim sırtımın da şerefi vardır!”
İşte o şeref bizim de şerefimizdir ve o sırt yere düştüğü zaman şerefinden gram kaybetmez. Endüstriyel sporun, devletlerin şampiyonluk başına kazanılan kilo kilo altınların ölçtüğü, paradan puldan ibaret olan şerefin ise ta kendisi şerefsizdir.

“Ekmeğin Fethi”.

Kropotkin ustadan süresiz ödünç aldığımız bu eylem birimimizin adı oldu. Yanlış anlamayın fetih derken fatihler yaratmaktan bahsetmiyoruz. Şöyle bir düşünün anarşistler fethetse fethetse neyi fethederler? Gönüller zaten bizim olduğuna göre geriye kalan ekmektir. Çalışan çalışmayan herkesin her türlü fetih hamleleri bu birimin konusu olacak. Bu sayıda biraz zayıflar ama ilerde çok şaşırabiliriz. Sendika diyorlar, emek diyorlar ver allah ver diyorlar

“Kara Vesika”

Cinsel ikincilere verilmiş bir nişane olan orospuluğun simgesidir vesika. Çirkindir! Ama çirkinliği topluma karşı verilen varoluş mücadelesini her alanda beyan etmesinden değil pembe veya mavi olmasından, bir sınırın ismini taşımasındandır. Çirkindir çünkü üzerinde taşıdığı renkleri vesikayı taşıyan değil büyük ve kıllı bir el oraya koyar.
Renkleri reddediyor tüm topluma, tüm tahakküm biçimlerine, tüm otoriteye ve tüm iktidara inat kara vesikamızı göğsümüzün en yüce yerinde taşıyoruz.
Ne zaman ki TÜM KİMLİKLER YIKILACAK, o zaman KARA VESİKALAR YAKILACAK!


Haber Birimleri Kimlerden oluşur?

7 sayı Ahali Gazetesini ve her gün bulunduğu her yerde yüreğindeki dünyayı büyüten insanlardan oluşur. Birbirini tanırlar. Tanışıklık önemlidir, lakin yüzü bilinmeyen bir kişiden gelen bir haber, iletişim çabası ya da yazı da, samimi olduğu ölçüde, bir tür “tanışıklık” sayılabilir ve bir arada durmak için iyi bir adımdır. Birimleri oluşturanlar, kendine sunulan, kapitalizmin cehennem ettiği bu dünyayı değil kendi istedikleri dünyayı ayaklarının bastığı bütün yeryüzünde hemen şimdi var etmeye çalışırlar. Bir aradadırlar çünkü var ettikleri tek şey ne bu gazetedir ne de bu haber birimleri….

Bir aradadırlar çünkü Anarşi örgütlenmektir. Bir aradadırlar çünkü devrim yarına ertelenemeyecek kadar önemli ve yaşamsaldır. Bu bireylerin biri diğerlerinden daha akıllı, daha güçlü daha yetenekli değildir, olmamalıdır. Eşit değildirler çünkü eşitliğin, farklılığı ve farkındalığı yok etmeye çalışan iktidarların bir yalanı olduğunu bilirler. Bu yüzden bir aradadırlar. Yüreklerindeki o dünyayı hemen şimdi kurmak isteyen insanlar olarak yaşamı dönüştürme yeteneği edinmeye çalışırlar, bunu bazı kitaplardan ve bütün doğadan olduğu kadar kendilerine benzeyen bir başkasından öğrenebileceğini bilen kişilerden oluşur. Ya da bilmeyen kişilerden… Bu haber birimlerinden birinin, Ahali gazetesinin ve yaşamın bir parçası olmak isteyen ve iktidarlara boyun eğmemek dışında bir şey bilmeyen bir kişi, bize göre yeterince bilgilidir

Haber Birimleri Nasıl Çalışır?

Haber Birimlerinin, hiyerarşik olmayan, doğrudan bir ilişki biçimiyle ortaya konan Ahali Gazetesi’nin içeriğine sunduğu katkı, yaşama sunulan katkıdan daha fazla değildir. Yani Bir birimin amacı Gazete için haber üretmek değil, yaşam alanlarında ve gündelik hayatta müdahale edilen durumları, iktidarların yaşamlarımıza yönelttiği gasp ve talanı deşifre edip yıkmak için gazeteye taşımaktır. Amaç haber “üretmek” yerine yaşam üretmektir ve yaşamın kendisini Gazeteye katmaktır. Bu anlamda doğrudan yaşanılan her şey, iktidarlardan yaşamı geri almaya yönelik olduğu müddetçe haber birimleri aracılığıyla Gazetenin içeriğinde yer alabilir. Birimde yer alan kişiler de bu çerçevede kendilerine has ilişki ve çalışma biçimlerini geliştirip, haber hazırlayabilirler


This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Yorum gönder